Stichting Eéndiabetes roept op tot actie om de continue glucosesensor (CGM) voor iedereen met type 1 diabetes vergoed te krijgen. Op dit moment krijgen alleen bepaalde groepen, zoals kinderen en mensen met een slechte diabetesregulatie, een continue glucosesensor. Dat moet veranderen, vinden we ook bij JDRF Nederland. Een CGM kan een enorm verschil maken bij type 1 diabetes.
Op dit moment wordt CGM voor de meeste volwassenen niet vergoed en dat moet anders, stelt stichting Eéndiabetes. Al jarenlang is bekend dat een continue glucosesensor de gezondheid van mensen met type 1 verbetert, bijvoorbeeld doordat het hypo’s kan voorkomen. Zoals dr. Henk-Jan Aanstoot eerder al stelde, op basis van belangrijk wetenschappelijk onderzoek: “Het is onethisch om CGM niet te vergoeden.” Een continue glucosesensor kan complicaties, zoals bewusteloosheid, depressie en amputaties, voorkomen.
Zelfmanagement
Type 1 diabetes is complex, die vraagt om zorgvuldig zelfmanagement van mensen die leven met deze ziekte. Daarom pleitte JDRF eerder al voor brede vergoeding van de flash- en continue glucosesensor. Het consensusdocument dat de Nederlandse Diabetes Federatie in oktober 2020 presenteerde was dan ook teleurstellend: bredere vergoeding voor CGM kwam er nauwelijks in terug.
JDRF Nederland leverde op 6 september van dit jaar input aan de World Health Organisation (WHO). Hierbij is gevraagd om nieuwe aanbevelingen als het gaat om toegang tot insuline en het meten van de bloedglucose voor mensen met diabetes. JDRF heeft duidelijk gevraagd om bredere toegang tot glucosesensoren voor iedereen met type 1 diabetes.
Actie voor sensorvergoeding
Dat maakt dat we de actie van Stichting Eéndiabetes om sensorvergoeding voor iedereen met type 1 beschikbaar te maken, ondersteunen. Bijdragen aan de actie kan door een statement te maken via deze link. Samen blijven we ons inzetten voor beschikbaarheid en bereikbaarheid van hulpmiddelen die de kwaliteit van leven met type 1 diabetes verbeteren.